16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinKomondor, un câine protector

Komondor, un câine protector

Mărturii istorice cu privire la existenţa câinilor Komondor datează de câteva sute de ani, motiv pentru care este considerată o rasă de câini foarte veche. În secolul al IX-lea, câinii Komondor au fost aduşi în Ungaria de triburile nomade. Aceşti câini au fost utilizaţi pe teritoriul Ungariei pentru a păzi turmele de oi, vite şi capre. Erau celebri pentru luptele cu lupii, urşii şi oamenii care le atacau turmele. Îşi îndeplineau îndatoririle fără să fie supravegheaţi sau îndrumaţi de stăpâni. Câinii Komondor au învăţat să se adapteze condiţiilor aspre şi să supravieţuiască independent de turmă.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Komondorii erau utilizaţi pentru a asigura paza echipamentului militar. Multe exemplare au murit la datorie, rasa devenind rară după sfârşitul războiului. Exportarea lor din Ungaria a devenit dificilă în această perioadă din cauza vieţii politice şi economice.

În anii 1930, primii câini Komondor şi-a făcut intrarea pe pământul american. Unii fermieri din Statele Unite mai utilizează câini Komondor pentru paza şi protecţia turmelor de animale, dar majoritatea exemplarelor sunt astăzi îndrăgite animale de companie.

 

Aspect şi personalitate

 

Blana albă, cu „şnururi“ a Komondorului este unică. „Şnururile“ au textura pâslei, având aspectul unui cap de mop. Puii au părul pufos şi ondulat. Pielea este pigmentată, gri.

Komondorii sunt câini robuşti şi puternici. Înălţimea la nivelul greabănului este de peste 65 cm, iar greutatea corporală se situează între 48-59 kg.

Aceşti câini prezintă aptitudini extrem de pronunţate de apărător. Sunt inteligenţi, independenţi, hotărâţi şi încăpăţânaţi. Au tendinţa de a fi rezervaţi faţă de străini, văzându-şi familia ca o turmă care trebuie protejată. Câinii Komondor sunt animale cu un simţ dezvoltat al teritoriului, motiv pentru care trebuie atent supravegheaţi când sunt în preajma musafirilor.

Komondorii sunt loiali şi afectuoşi cu membrii familiilor lor şi necesită foarte puţină mişcare. Pot fi zgomotoşi şi sunt întotdeauna vigilenţi cu prădătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU